Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αλεξανδρούπολη: Συζήτηση για την Ειδική Οικονομική Ζώνη

Η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτέλεσε το θέμα ενημέρωσης και συζήτησης των συνδικαλιστών και του διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, σε εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης.
Όπως τόνισε ο κ. Ρομπόλης, η διεθνής πρακτική και εμπειρία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (π.χ. Πολωνία, Ρωσία, Κίνα, ΠΓΔΜ, Ντουμπάι, Αρμενία, κλπ) έχει αποδείξει ότι οι επιδιωκόμενοι στόχοι των χωρών ή των περιφερειών υποδοχής δεν επιτυγχάνονται και τα αποτελέσματα των ΕΟΖ δεν είναι ενθαρρυντικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας παρατηρεί για την λειτουργία και δράση των ΕΟΖ διεθνώς την εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας και την απαγόρευση του συνδικαλίζεσθαι. Επιπλέον, είπε ο κ. Ρομπόλης, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες και εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΔΟΕ) στις περισσότερες από τις χιλιάδες ΕΟΖ διεθνώς επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, δηλαδή παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, υποχρεωτικές υπερωρίες, εργασιακή ανασφάλεια, υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, χρήση πιεστικών πρακτικών, πρακτικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι προθεσμίες και τα πλάνα παραγωγής των επιχειρήσεων.
«Η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής στην χώρα μας, προϋποθέτει την μετάβαση του παραγωγικού συστήματος και την αλλαγή του δόγματος των ‘οριζόντιων πολιτικών’ από τους τομείς παραγωγής στα παραγωγικά συμπλέγματα με την ανάπτυξη κλαδικών πολιτικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με συμφωνίες, διαφάνεια, γνώση, αποτελεσματικότητα και σεβασμό στους θεσμούς, τους κανόνες και τα κοινωνικά δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου